Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Élj a jelenben!

2020. március 23. 05:00 - Göblyös G István

 mult_jelen_pozitiv_elj_a_manak_1.jpg

Mindenki szereti felidézni a régi emlékeit, nem igaz? Elnosztalgiázni a múlton vagy éppen előre tekinteni és beleélni magát a jövőbe. Viszont a jelen mindennél fontosabb.

Az egyáltalán nem baj, sőt jó is, ha az ember tisztában van azzal, honnan jött és netán van egy észszerű elképzelése a jövőjét illetően is. Csak nehogy átessünk a ló túloldalára. Ha valaki egyik lábával a múltban matat, a másikkal pedig a jövőben, akkor elhomályosodik az, amire a legjobban kéne koncentrálni: a jelenre.

A nosztalgia öröme

Az igazi gyerekkori történek. Az örökzöldek, amik, ha nem is minden vasárnapi családi ebédnél, de minden másodiknál szóba jönnek. Vagy a film, amit már milliószor láttatok, mégis meg kell nézni még egyszer. Nem véletlen, hogy vágyunk a múltbéli események felidézésére. Egy amerikai szociálpszichológus, Dr. Juliana Brienes szerint a nosztalgia hasonlóan működik, mint a drog. Egy-egy régi történet felidézése olyan boldoggá tud tenni minket, hogy még többet akarunk. Ezért is van az, hogy mikor elmesélünk egy régi storyt, nagyon valószínű, hogy nem az lesz az egyetlen. Több kutatás is igazolja a gyerekkori történetek felidézése során kiváltott örömöt. Ekkor ugyanis nem teljes egészében maga a történet a lényeg, hanem ahogy azokra a dolgokra koncentrálunk, amelyekkel azóta gazdagabbak lettünk.
Amennyiben egyazon generáció tagjait képviseljük, gyerekkorunk eseményei nagyon gyorsan szimpátiát, kapcsolatot alakítanak ki köztünk. Mindössze elegendő felidézni, ahogy esténként néztétek a TV Macit és máris ott a kapocs. A nosztalgiázástól úgy érezzük, hogy életünknek a sok megélt esemény miatt nagy értéke van. Egyúttal segít leküzdeni nehézségeinket is.
Ezekkel szemben, ha a múltbéli esemény nem örömteli pillanatot idéz fel, hanem esetleg elvesztett szeretteinkkel, vagy egy volt szerelmünkkel hozzuk kapcsolatba, könnyen megeshet, hogy szomorú, bús hangulatban találjuk magunkat. Valamint nagy különbség van a nosztalgia és múlton való rágódás között. Ami át is hidal a következő témához, ami:

A múltban ragadás veszélye

„Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett.” - Popper Péter

Aki a múltban él, általában nem boldog. Ezek azok az emberek, akiknek a múltjukban volt egy olyan boldog szakasz, amit mindeddig nem tudtak felülmúlni. Gyakran hangoztatják, hogy bezzeg a „régi szép időkben” milyen nagyszerű volt minden. Nem tudnak továbblépni. Egyszerűen leragadtak abban az időben és félnek az újtól, a jelentől és a jövőtől is. Onnan is felismerhető, hogy az illető nem mer semmiféle kockázatot bevállalni, hanem csak azt teszi meg, amit nem először fog az életében.
Az énünkre nagy befolyása van a múltbéli eseményeknek, amik egy részben meghatározzák a személyiségünket. De nem a jelenünket! Nincs értelme folyton a múlton rágódni és a régi, rossz tapasztalatokból építkezni.

„Hogyan éljek a jelenben?”

„Soha semmi nem fog történni a jövőben: minden a mostban fog történni.” - Eckhart Tolle

El kell fogadnod, hogy ami a múltban volt az megtörtént és már nem lehet rajta változtatni. Múltunk néhány részét el kell engednünk, hogy a jelenre tudjunk koncentrálni. Fogadd el, hogy neked mindezt meg kellett élned ahhoz, hogy az legyél, aki vagy! Aki most vagy. Nem pedig aki voltál.
Vond le a tanulságokat! Az összes velünk történt eseménynek oka van. Ahogyan egy korábbi cikkemben ezt leírtam, rajtunk áll, hogyan éljük meg ezeket a történéseket. Hagyjuk, hogy felemésszen minket egy tragédia, vagy akár erősítheti is a személyiségünket. Csak Tőled függ. Gondold át, hogy az összes Téged meghatározó eseménynek mi volt az üzenete.
Miután megfejtetted a múltad, egyszerűen engedd el azt. Többé már nincs rá szükséged. Itt az ideje, hogy a jelenre koncentrálj! Mi az, amit el szeretnél érni? Amit át szeretnél élni. Az ezekhez vezető lépéseket írd le és kezdj el tenni érte MOST! Nem holnap, vagy a jövő héten, vagy a következő hónapban. Minden most történik.

A Te választásod, hogy a múltban élsz, vagy a jelenben.

 

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess Facebook-on és Instagram-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről.

 

Források:

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása