Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

12 ok, hogy miért olvass

2020. április 10. 08:51 - Göblyös G István

konyv_olvasas_elony_ok_jo_pozitiv.jpg

Nem titok, hogy az olvasás kedvező hatással van az elménkre. De pontosan hogyan tudja javítani az életünket és mentális egészségünket?

Az olvasás igencsak fejlesztő hatással van ránk, főleg akkor ha rendszeresen olvasunk.
Íme az olvasás 12 előnye:

1. Pozitívan hat az elmédre

"Az olvasás az az elmének, ami az edzés a testnek." Joseph Addison írta ezt az idézetet durván 300 éve, még azelőtt, hogy a modern tudomány és a kutatási technológiák alá tudták volna támasztani az állítását. Ma már tanulmányok kimutatták, hogy az olvasás valóban úgymond okosabbá tesz bennünket. Például, egy regény olvasása növeli a véráramlást és javítja a kapcsolatokat az agyban.

2. Új ötleteket tár eléd, amivel problémákat oldhatsz meg

Volt már, hogy egy krimi olvasása közben, még mielőtt a könyv végére értél volna, te már tudtad, hogy ki volt a gyilkos? Az analitikai gondolkodásod stimulálva volt pusztán az olvasás által. Az olvasás segít, hogy felismerj bizonyos dolgokat, mintákat, problémákat oldj meg és új információk birtokába jutsz, amíg például beleéled magad egy karakter szerepébe.

3. Jobb író leszel

Mikor olvasol, az elméd magába szívja a jó írástechnikákat és a fejleszti a szókincsed. A saját írásodban, tudat alatt alkalmazod azokat a technikákat, amik egy könyv olvasása közben felkeltették a figyelmed. Mikor új szavakat látsz, a hozzájuk megfelelő szövegkörnyezetben, ki tudod következtetni annak a jelentését, mindössze az őt körülvevő szavakból, eközben vizuálisan bevésed az elmédbe a betűzését, hogy fel tudd idézni és tudd alkalmazni.

4. Fejleszti a társalgási készséged

Mivel az olvasástól nő a szókincsed és tudásod azzal kapcsolatban, hogy bizonyos szavakat milyen szövegkörnyezetben kell alkalmazni, ezáltal az olvasás segít, hogy tisztán megfogalmazd mit szeretnél mondani. A tudás, amire az olvasásból teszel szert, számtalan új beszélgetési témát tár fel előtted.

5. Megerősíti a világnézeted és a személyes véleményed

Amikor olyan könyvet olvasol, amiben egybehangzó világnézetről van szó, az megerősíti az erről alkotott véleményed és meggyőződésed. Mikor a te véleményednek ellentmondó könyvet olvasol, kiszélesíti a látóköröd és rákényszerít, hogy újra utánanézz a véleményednek, az igazságot keresve.

6. Növeli az önfegyelmed és a következetességed

A modern médiagáttal és az azonnali információkkal a figyelmünk egyre inkább lankad és csak ezekre koncentrálunk. Egy könyv olvasása rávesz, hogy csakis arra koncentrálj, nem úgy, mint amikor végig görgetsz egy weboldalon. Hogy a legtöbbet hozd ki a történetből, a cselekményre kell koncentrálnod és be kell fejezned a könyved. Nem hagyhatsz ki bizonyos részeket. Amíg ezt teszed, az elmédben mély kapcsolatok alakulnak ki és fejlesztik a koncentrációs képességed.

7. Jobban megismerheted a történelmet

Az olvasás történelmi politikát, kultúrákat és gazdasági formákat taníthat neked. Gyakran vannak ezek a tények egy történetbe csomagolva, hogy könnyebb legyen rájuk emlékezni.

8. Többet tudhatsz a kultúrákról

Amikor egy könyv a saját kultúrádtól eltérőről szól, új tudást biztosít ezekről és betekintést nyerhetsz ezen kultúrába tartozó emberek életébe. Amíg nem áll módunkban utazni, addig a könyvek által és fedezhetünk fel új "világokat".

9. Kihívást jelent a képzelőerődnek

Mikor olvasol, általában beleképzeled magad a főhős helyzetébe. Ekkor az elméd a lapok mögé néz és elképzeli a részleteket, a megjelenéseket, az érzelmeket és a környezetet. 
"Egy jó könyv olvasása során számos tapasztalatra teszel szert és el is fáradsz a végére. Mivel több életet éltél, amíg olvastál." - William Styron

10. Elmélyíti a tudásod arról, ami érdekel

Ha abban a témában olvasol, ami érdekel, könnyen fejlődsz vele, ezáltal sikeresebb is leszel benne. Tényleges tudásra teszel szert és mások tanulmányaiból vagy hibáiból tanulsz.

11. Ösztönöz téged

Egy jó könyv olvasása olyan, mintha egy inspiráló emberrel beszélgetnél. Észreveszed az ösztönző cselekvéseket, érzed a szenvedélyt és elhatározod, hogy jobb életet élj.

12. Csökkenti a stresszt

Olyanról olvasni, ami érdekel és élvezed is vagy éppen elveszni egy regény világában, nagyszerű módja a kikapcsolásnak. Enyhíti a feszültséget az izmaidban és a szívedben, eközben az elméd új ötletek vagy elképzelt világok között vándorol. Az olvasás olyan, mint egy nyaralás az elmédnek.

Láthatod mennyire pozitívan hat ránk, ha olvasunk. Jelentős mértékben képes javítani az életünket, igen sokszínűen. Itt az idő, hogy kézbe vegyünk egy könyvet! Jó olvasást! ;)

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess FACEBOOK-on és INSTAGRAM-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása