Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Miért fontos, hogy legyen hobbid?

2020. április 02. 09:17 - Göblyös G István

hobbi_fontos_pozitiv_elet_stressz.jpg

Sok ember ragad a napi vagy éppen a heti rutinja börtönében. Ami főleg akkor baj, ha sok időt töltünk a TV előtt, közösségi médiákon vagy engedünk a rossz szokásainknak. Ahhoz, hogy megtörjük ezt a monotonitást, fókuszáljunk egy hobbira, amit élvezünk és segít hasznosan kitölteni az időnket.

Mikor olyan élvezetes tevékenységet végzel, ami nincs kapcsolatban a munkáddal, vagy más kötelezettségekkel, az növeli a boldogságod és az elégedettséged az életeddel. Amikor olyannal töltöd az időt, ami a Te személyes hasznod és nem másé. Az én-idő.

Hobbi nélkül az élet unalmasnak tűnhet és egy egészségtelen körforgás alakulhat ki. Igaz, jó ha az embernek van egy rutinja, azonban ha beiktatsz egy hobbit az életedbe, az izgalommal jár és úgy fogod érezni, hogy növelned kell az én-idődet. Ez pozitív hatással lesz a munkában nyújtott teljesítményedre, és a családoddal, barátaiddal ápolt kapcsolatokra.

Ha még mindig nem tudod miért kéne elkezdened egy ilyen önszórakoztató, önfejlesztő tevékenységet, akkor felvázolom a számos jótékony hatását.

A hobbik hatékony stresszűzők és feszültségoldók

A hobbidnak egy teljesen élvezhető tevékenységnek kell lennie, ami segít kicsit kikapcsolni az agyad a napi negatív érzelmektől, eseményektől és akár meg is szabadít tőlük. Amikor nem egy munkával kapcsolatos tevékenységet végzel, a stressz megszűnni látszik, mert azt csinálod, amit Te szeretnél, amit Te választottál.

Új kihívásokat és tapasztalatok várnak

Amikor a hobbid űzöd, élvezni tudod a tanulás folyamatát anélkül, hogy azon stresszelnél, hogy jobban kell csinálnod, mint mások. Még a komfortzónádból is segíthet kilépni.

Segít, hogy jobban megismerd magad és tehetségeid

Nem tudhatod, hogy mire vagy képes mindaddig, amíg meg nem próbálod. Lehet, hogy megleped magad. Példának okáért, azt mondod, hogy nem érdekel a golf, mert annyira unalmasnak tűnik. Viszont mikor kipróbálod, rájössz, hogy van benne valami, amit élvezel és észreveszed, hogy ügyesebb vagy másoknál.

Jobban tudsz teljesíteni a munkádban

Kicsit értelmetlennek tűnhet, hogy olyanra szakítsunk időt, aminek nincs köze a munkához, ezáltal mégis javuljon a karrierered. Karrier tanácsadók megerősítették, hogy azok, akiknek van valamilyen hobbijuk, jobban teljesítenek a munkájukban.
Egy hobbi űzése segít, hogyan kezeld a munkahelyi stresszt és javítja a kreatív gondolkodásod, ezáltal könnyebben tudod venni az akadályokat. Munkatársaidnak is azt sugallod, hogy szenvedéllyel csinálod a munkád és értékesen töltöd ki az időd.

Plusz jövedelemre tehetsz szert

Ha valamiben úgy érzed elég jó vagy, akár át is fordíthatod jövedelmező formába. Még arra is van esély, hogy a hobbid legyen a másodlagos vagy éppen az elsődleges bevételi forrásod.

Nem fogod értelmetlenül tölteni a szabadidőd

A hobbik segítenek elkerülni az unalmat. Az unalom az, ami a társadalmunk szenvedéséért felelős. Az emberek unalmukban nem tudják mit tegyenek, ezáltal könnyen engedhetnek a rossz szokásaiknak. Egy hobbi mellett kicsi az esélye, hogy a szabadidőd negatív hatású tevékenységekkel és rossz szokásokkal töltsd ki. Megadja neked a lehetőséget, hogy akkor is csinálj valamit, amikor nincs más dolgod. Ami a te fejlődésedet biztosítja, vagy csak kikapcsol.

Spirituálisan feltölt

Ahogyan a szervezetedet is táplálod, hogy megfelelően funkcionáljon, a lelkednek is szüksége van valamilyen „ételre”. Ami megtörténhet valamilyen kreatív tevékenységgel is. Hogy olyat csinálsz, amitől inspirálva érzed magad és feltölt. Ez segíteni fog neked, hogy ezt az inspirált, lelkileg telt érzést az életed más területén is alkalmazd.
Ha rendszeresen törődsz a lelkeddel, segít, hogy nyugalmat, békét érezz. A hobbi felfogható egy meditációként is, mivel pihenteti az agyad és ha csak egy rövid időre is, megszabadít a mindennapos aggodalmaktól, negatív gondolatoktól.

„Senki se boldog igazán, ha nincs hobbija.”

– William Osler

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess FACEBOOK-on és INSTAGRAM-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről. 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2020.04.03. 11:37:10

Hobbinak tekinthető ebből a szempontból valaminek a gyűjtése is? Pl. bélyeg, gyufásskatulya, kitüntetés stb.? Merthogy az ilyen jellegű hobbikat sokan haszontalannak, feleslegesnek, sőt károsnak tartják. Már akiknek nincs semmilyen hobbijuk...

Göblyös G István 2020.04.03. 11:47:10

@Első mohikán: Úgy gondolom, ha valakinek tárgyak gyűjtése kikapcsolódást jelent, akkor igen. Amíg azon gondolkozik az illető, hogy honnan tudna újat szerezni, vagy amíg rendezgeti, rendszerezi azokat addig is az én-idővel tölti a szabadidejét. De például ha a kitüntetést vagy éremszerzést nézzük, valószínű, hogy olyan tevékenységgel akar az illető ilyen elismerést szerezni, amit szívesen csinál. Van akit ilyen jellegű dolgok kapcsolnak ki, ezért szerintem igen, ez is hobbinak tekinthető.
süti beállítások módosítása