Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Őrizd meg a mentális egészséged!

2020. március 31. 14:33 - Göblyös G István

mentalis_egeszseg_pozitiv_mozgas_elet.jpg

Mi is pontosan a mentális egészség? Miért fontos ez és honnan tudhatjuk, ha esetleg mentális egészségügyi problémákkal élünk együtt? Az alábbi cikkben ezekre adok választ, valamint arra is, hogyan védd meg a mentális egészséged.

Mi is az a mentális egészség?

A mentális egészségünk magába foglalja mind az érzelmi, pszichológiai, fizika és szociális jólétünket. Befolyásolja a gondolkodásunkat, az érzéseinket és a megnyilvánulásunkat is. Segít eldönteni, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viselkedünk másokkal és segít még a döntéshozatalban. A mentális egészségünknek fontos szerepe van gyerekkorunktól kezdve, tinédzserkorunkon át egészen felnőttkorunkig.

Számos tényezőtől függ, hogy a mentális egészségünk hogyan befolyásol minket a gondolkozásunkban, hangulatunkban, viselkedésünkben:

mentalis_egeszseg_jollet_pozitiv.png

Érzelmi egészség: azaz, hogy milyen mértékben tudjuk kifejezni érzelmeinket, mennyire értjük meg saját érzéseinket és mennyire vagyunk empatikusak mások érzéseit illetően.

Spirituális egészség: létfontosságú az általános egészség szempontjából. Lényege abban fejeződik ki, hogy mi érdekel bennünket mélyen, és hogyan viszonyulunk a dolgokhoz.

Személyiséggel kapcsolatos egészség: arra vonatkozik, hogy milyen embernek látjuk magunkat, mit szeretnénk elérni, milyen az értékrendünk, mik a céljaink, és hogyan képzeljük el, illetve valósítjuk meg önmagunkat és a terveinket.

A társadalmi egészség: ide tartozik az, ahogyan magunkat, mint egyéneket látjuk, ahogy a társadalom tagjaival együttműködünk és hogy milyenek az emberi kapcsolataink, viszonyaink.

Fizikai egészség: vagyis, hogy mint a fizikai énünk, a szerveztünk egészségesen működik-e vagy esetleg valamilyen betegségben szenvedünk.

Figyelmeztető jelek

Ha esetleg bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy te vagy egy ismerősöd mentális egészségügyi problémákkal küszködik, akkor ezeket a jeleket figyeld, ugyanis ezek az érzések és viselkedések az ilyen jellegű problémák előfutáraik lehetnek:

  • Túlzott vagy éppen túl kevés étkezés és/vagy alvás
  • Elzárkózik az emberek elől és társas tevékenységek elől
  • Folytonos fáradtság, erőtlenség érzete
  • Úgy érzi, hogy semmi nem érdekli és semmi sem fontos
  • Megmagyarázhatatlan fájdalmai vannak (Például gyomor- vagy fejfájás)
  • Magatehetetlennek és reménytelennek érzi magát
  • Többet dohányzik vagy alkoholizál a szokásosnál
  • Kiabál és összetűzésbe kerül a családjával, barátaival
  • Hirtelen hangulatváltozási vannak
  • Képtelen hétköznapi feladatokat ellátni
  • Hangokat hall és úgy hiszi, hogy nem minden valódi

Hogyan óvd meg a mentális egészséged

Ahhoz, hogy megóvd a mentális egészséged a már fentebb felvázolt tényezők mélyére kell ásnunk, hogy mégis mik azok a dolgok, amikkel elérheted ezt.

A táplálkozás

A szerotonin hormon 90%-a a gyomorban termelődik, mely kulcsfontosságú üzenetvivő az agyban. A gyulladás csökkentése az emésztőrendszerben segít a testnek többet termelni ebből a hormonból, amely a hangulatot, étvágyat és az alvást is befolyásolja. Épp ezért célszerű kialakítani egy egészséges táplálkozási szokást. Erről itt olvashatsz bővebben.

Testmozgás

A rendszeres, akár napi 30 perc, mozgásnak megdöbbentően jótékony hatása van mind a fizikai, mind a lelki egészségünkre. Nagyon jó stressz- és depressziócsökkentő, amik könnyen vezethetnek mentális egészségügyi problémákhoz. Amennyiben érdekel, hogy még miért fontos a rendszeres testmozgás, olvasd el egy korábbi cikkem.

Aludjunk eleget!

Az alvás ideje alatt regenerálódik a testünk és az elménk. Ilyenkor feldolgozza az egész nap befogadott információkat és segít emlékeink megszilárdításában. Az alváshiánytól ingerültek leszünk, vagy akár még depresszióra és szorongásra is hajlamosak. Egy alváshiányos ember nem tudja mindig megfelelően kezelni a hangulatát.

Mondj nemet!

Ne terheld túl magad. Nem kötelességed minden feladatot elvállalni. A túlzott terhelés hatására idegesek, ingerültek, fáradtak leszünk és nem fogjuk tudni élvezni a mindennapokat. Ha jót szeretnél magadnak és környezetednek is, szabj egy határt, hogy mik a legfontosabb dolgok, amiket le kell vállalnod és meg kell tenned. Így jelentős mennyiségű stressztől, szorongástól és konfliktustól szabadulsz meg.

Én-idő

A mai rohanó és technológiával teli világban úgy érezzük folyton elérhetőnek kell, hogy legyünk. Ezt felejtsük el! Gondoljunk magunkra is. Minden nap iktass be egy kis időt, amikor vagy a hobbid szenvedélyének engedsz, zenét hallgatsz vagy esetleg csak pihensz.

Ha felismerted magadon, hogy esetleg nincs minden rendben és tenni szeretnél érte, az nagyszerű. Mert máris megtetted az első lépést. Azonban ha úgy érzed, hogy nem tudsz felülkerekedni az érzelmi problémákon és visszaállítani a mentális egészséged, mindenképp keress fel egy szakembert, aki segíthet neked!

Nap mint nap törődünk a külsőnkkel: fogat mosunk, körmöt vágunk, fürdünk.
De ne felejtsünk el a lelkünkkel is törődni!

 

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess FACEBOOK-on és INSTAGRAM-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről. 

 

 

Források:

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása