Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Hogyan hat a mindennapi techngológia ránk

2020. március 27. 07:37 - Göblyös G István

technologia_pozitiv_negativ_hatas_egeszseg.jpg

A technológia mindenhol körülvesz minket. Szerves része a hétköznapjainknak. A saját laptopunk, tabletünk és telefonunktól kezdve egészen a szállítmányozási, tudományos és oktatási felhasználásig. De vajon mégis milyen élettani hatásaik vannak ránk nézve?

A technológia nem fog eltűnni az életünkből. Egyre inkább a része lesz, ahogyan napról napra új találmányok lépnek színre. Sok esetben igencsak tudja javítani az életminőségünket, azonban néhány esetben káros hatásai vannak mind a testi és lelki egészségünkre.

A technológia negatív hatásai

Szemfáradtság

Az elektronikai eszközök (számítógép, tablet, telefon) hosszas, szünetmentes használata szemfáradsághoz vezethet.
Ennek a jelei:     - homályos látás
                         - kiszáradt szemek
                         - fejfájás
                         - nyak- és vállfájdalom.

Ebben nagy szerepet játszik a nagy fényerőjű kijelző, rossz látási viszonyok az adott helyiségben és a nem megfelelő távolság a kijelzőtől.
Az Amerikai Optometriai Szövetség 20-20-20 szabályt javasolja a szemfáradtság enyhítéséhez. Ez azt jelenti, hogy tarts 20 másodperc szünetet minden 20 perc kijelző előtt töltött idő után úgy, hogy legalább 20 láb/6 méter távolságra lévő dologra nézel. Aki ablak közelében dolgozik, annak egyszerű a dolga, mivel nem kell méregetnie, hogy a helyiségben mi van 6 méternél messzebb.

Izom-csontrendszeri problémák

Mikor a telefonodat használod, nagy esélye van annak, hogy a fejed egy természetellenes előre hajló pozícióban van. Egy 2017-es kisebb tanulmány egyértelmű összefüggést talált a telefonfüggők és a nyakfájás között.
Egy másik, korábbi tanulmány kimutatta, hogy a tinédzserek között az 1990-es évektől kezdődően jelentősen megnőtt a nyaki- és vállfájdalmak, valamint az alsó háti fájdalmak is. Pont az információs és kommunikációs technológia fejlődésével párhuzamosan.
Ezen fájdalmak csökkentése érdekében tedd ezeket:

  • Tarts szüneteket, hogy kicsit átmozgasd magad és nyújts
  • Alakíts ki egy kényelmes munkakörnyezetet
  • Figyelj a helyes testtartásodra

Alvási problémák

Az emberek nagy része használja okoseszközeit, számítógépét vagy a TV-jét lefekvés előtt. Ha közvetlenül elalvás előtt információkkal és ingerekkel terheljük az agyunkat, akkor az szinte azonnal kitolja az elalvás idejét. A kék fény nem csak a látásunkat károsítja, hanem az agyunk működését is nagyban befolyásolja. Számos kutatás bizonyította be, hogy a kék fény hatására csökken a melatoninszintünk, amely hormon az alvás-ébrenlét ciklus irányításáért felel. Minél kevesebb termelődik belőle, annál inkább álmatlanok leszünk.

Érzelmi problémák

A közösségi média használatától azt érezhetjük, hogy sok kapcsolatunk van és közelebb vagyunk a világhoz. Viszont akaratod ellenére is háttérbe szorulhat a személyes kapcsolatok kiépítése.

Egy másik 2017-es tanulmány több mint 1700 ember közösségi média használatát figyelte meg 19 és 32 év között. A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik többet használják a közösségi médiát sokkal inkább érzik elszigetelve magukat.

Na de most már beszéljünk az elektronika előnyeiről is.

A technológia pozitív hatásai

Lehet, hogy észre sem vesszük, de a technológia az életünk minden területén jelen van. Itt van néhány dolog, ami pozitív hatással lehet mind a fizikai, mind a lelki egészségünkre:

  • Egészségügyi alkalmazások, amik akár a krónikus betegségeket figyelik, vagy segítenek, hogy tartsd magad a diétához, mozogj rendszeresen és nyomon kövesse az aktivitásodat.
  • Online doktor látogatások (Ami az aktuális helyzetben itthon is egyre népszerűbb.)
  • Online oktatások és a kutatások, információhoz jutások könnyedsége.
  • Másokkal ápolt kapcsolatok erősítése a távolságok ellenére is.

 

Mérlegelni kell hol vannak a határok. Mikor használjuk ki a legjobban a technológia adta lehetőségeket és hogy mikor válunk függővé. Bízom benne, hogy figyelembe veszitek mind a pozitív és negatív hatásokat és úgy alakítjátok az elektronika használatát, hogy a lehető legjobbat hozzátok ki belőle megőrizve az egészséges határokat. Éljetek könnyedén!

 

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess Facebook-on és Instagram-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről. 

 

Források:

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása