Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Ezért fontos a rendszeres testmozgás

2020. március 20. 14:13 - Göblyös G István

egeszseg_mozgas.jpg

Tudtad, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 30%-a minősül elhízottnak? Ezen felül pedig még 30% túlsúlyosnak. Talán ennél is megdöbbentőbb, hogy a 18 év alatti gyerekek 20-25%-a is besorolható a két kategória valamelyikébe. Itt az ideje változtatni ezen. Olvass tovább, hogy megtudd, miért érdemes!

Habár igen gyakori jelenség nem csak Magyarországon, hanem Európa szerte is, kezelni kell az elhízást. Sokan nem tudják, hogy milyen következményekkel járhat és milyen betegségeket vonhat maga után ez az állapot. A kialakulása egészen egyszerű: helytelen táplálkozás és a mozgás hiánya. Több az energiabevitel, mint ami a szervezet működéséhez szükséges lenne. A felesleges tápanyagot a szervezet zsír formájában tárolja. Az elhízásra való hajlam öröklődhet is, de ennél fontosabb, hogy a családtagok általában hasonló életmódot folytatnak, és a szülők az étkezési és mozgási szokásaikat nagyrészt továbbadják gyermekeiknek.

Hova vezethet?

Amennyiben nem foglalkozunk az elhízással, idő elteltével igencsak súlyos következményekkel találhatjuk szembe magunkat:

  • Magas vérnyomás: ahogyan a szervezet tápanyagszükséglete nő, úgy a szervezetben keringő vér mennyisége is. A nagyobb mennyiségű vér keringése miatt az artériák falára nehezedő nyomás is megnő.
  • Cukorbetegség: a szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetet az inzulinnal szemben, így a cukor a vérben marad, ezáltal magasabb lesz a vércukorszint.
  • Stroke: Az elhízás megnöveli a stroke kialakulásának valószínűségét. Az elhízás kapcsán érelmeszedés jelenik meg. Erre az agyat ellátó artériák sem kivételek. A beszűkült ér által ellátott agyterület nem kap elég oxigént és tápanyagot, ami stroke-ot eredményezhet.

Ezeken felül persze még számos szövődménye lehet az elhízásnak: epehólyag betegség, a máj zsíros elfajulása, koszorúér-betegségek, rák, depresszió.

A megfelelő étrend kialakítása mellett elengedhetetlen a testmozgás, ami nemcsak az elhízást kezeli és megelőzi, hanem ezen felül számos pozitív hatása van a szervezetedre és a mentális egészségedre is.

A rendszeres testmozgás előnyei 

A testmozgásról kimutatták, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a depressziót, akárcsak a stresszt. A szorongó emberek a mozgás hatására tisztábban látják a mentális állapotukat és könnyebben megküzdenek a félelmeikkel. Meglepő, hogy a testmozgás hatása a hangulatunkra olyan erőteljes, hogy már pusztán a gyakorlatok kiválasztása hangulatjavulást eredményez.

A testmozgás fontos szerepet játszik az erős izmok és csontok építésében és fenntartásában. A rendszeres fizikai aktivitás akadályozza az izomvesztést, ami idősebb korban jelentkezik. Fiatal korban pedig hátráltatják későbbi csontritkulás kialakulását.

Kutatások kimutatták, hogy mintegy hat heti rendszeres testmozgás képes csökkenteni a fáradtság érzését a tartós fáradtságról beszámoló emberek esetében, valamint az éjszakai álmatlanságon is garantáltan tud segíteni. A gyakorlatozás miatt megemelkedő testhőmérséklet is javítja az alvás minőségét azáltal, hogy az alvás közben csökken.

Tudtad, hogy már a mérsékelt edzés is javítja a véráramlást és késlelteti az öregedés jeleit? Pedig így van. A testmozgás stimulálja a véráramlást, ami a bőrsejtek helyreállításához, ezáltal az öregedés tünetei késleltetéséhez is hozzájárul.

Bízom benne, hogy ennyi tény elgondolkoztatott mindenkit, egy új mozgással teli életmód kialakításában.
Tegyünk az egészségünkért!

Amennyiben tetszett a cikk, ne felejts el követni Facebook-on és Instagram-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről. �

 

Források:

 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2020.03.21. 16:24:35

Igen, sok cikk született már arról, hogy a túlsúly számos betegség forrása lehet, az elhízottság pedig komoly rizikófaktor.
Nos, hozzátehetjük, hogy a mostani járvány is fokozottan veszélyes azokra, akiknek van valamilyen alapbetegségük. Az elhízottság gyakran okoz pl. nehéz légzést, és ez a vírus elsősorban a tüdőt támadja meg.
Persze most az embereknek van éppen elég problémájuk, és nem biztos, hogy pont most kezdenek valamilyen sportolásba, szervezett formában erre most nincs is lehetőség. A felszabaduló idő viszont alkalmat adhat a sétára vagy a kocogásra is, amíg nincs kijárási tilalom.
"A testmozgásról kimutatták, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a depressziót, akárcsak a stresszt."
Igen, ez most különösen fontos lehet.

midnight coder 2020.03.21. 17:39:27

"A testmozgásról kimutatták, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a depressziót, akárcsak a stresszt."

Ez azért valószínűleg függ az egyén genetikájától is, van akinek öröm a mozgás, de a többségnek kellemetlen. Ha ez nem így lenne, akkor anno az ókorban túljelentkezés lett volna a gályákon az evezősi pozíciókra.
süti beállítások módosítása