Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Ilyen pozitív hatásai vannak a közös filmnézésnek

2020. március 26. 11:56 - Göblyös G István

film_pozitiv_hatas.jpg

Az újonnan kialakult vészhelyzet sok embert az otthonába parancsolt. Ha pedig már többet lehetünk otthon, miért nem használjuk ki egy kis filmnézésre úgy, hogy tudjuk milyen pozitív hatása van ránk.

A University College London januárban publikálta a tanulmányát, ami a filmnézés ránk való hatását kutatta. Megállapították, hogy igen nagy hatással van az agyi tevékenységünkre, szociális kapcsolatainkra, a produktivitásunkra és a kreativitásunkra is.
A kutatás során számos biometrikus eszközt használtak (hasonlót, mint az Apple Watch), hogy könnyen meg tudják figyelni milyen folyamatok zajlanak le bennünk egy kétórás film alatt, aminek választása az Aladdinra esett.

Megdöbbentő módon az eredmények azt mutatták, hogy az emberek szívverése megemelkedett annak ellenére, hogy mindvégig egy helyben ültek. A maximális szívverésük 40 és 80%-a között volt körülbelül 40 percig. A British Heart Foundation ezt a tartományt nevezi az egészséges szívverési zónának.

Joseph Delvin Professzor szerint a tanulmány jól illusztrálja a filmnézéshez köthető fiziológiai reakciók erősségét.

Azt látjuk, hogy a pulzus és az elektrodermális aktivitás, ami az érzelmi izgalom közvetett mérése, ingadozik attól függően, hogy a film narratívája milyen irányt vesz fel.
Az érzelmes pillanatok, mint Aladdin első csókja Jázminnal, a fiziológiai aktivitások csúcsát eredményezték, ami erős érzelmi reakciót váltott ki a nézőkből.

A másodlagos kutatás megállapította, hogy a filmnézési élmény az alábbi két következtetést vonta le: a film alatt fókuszált tevékenység és közös szociális fókusz figyelhető meg. Ezeknek bizonyítottan jótékony hatásaik vannak az agyműködésre, a memóriára, az összpontosításra és a produktivitásra is.

Annak ellenére, hogy az emberek egymásnak teljesen idegenek voltak, a szívverésük egy ütemben kezdett el verni a film alatt.

A résztvevőket megkérdezték, mit gondolnak a többiekről, akikkel közösen néztek filmet. A vetítés után mindannyian közelebb érezték magukat egymáshoz.

Habár a jelen helyzetben nem igazán tudunk moziba menni, otthon a családoddal, a pároddal való közös filmnézés is erősíti az érzelmi kötődéseket. Valamint most már azt is tudjuk, hogy milyen pozitívan hat a teljesítőképességeinkre. Úgyhogy este irány a kanapé egy jó közös filmezésre!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess Facebook-on és Instagram-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről.

 

Források:

https://www.ucl.ac.uk/brain-sciences/news/2020/jan/why-watching-movie-could-improve-wellbeing

Szólj hozzá!
Címkék: élet film pozitív

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása