Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

A stressz hatásai - valamint hogyan csökkenthetjük

2020. március 17. 08:58 - Göblyös G István

stressz.jpg

Ismerős az a szituáció mikor reggel mész a munkába, viszont akkora a forgalom, hogy alig tudsz haladni? Vagy a munkahelyeden olyan nem várt esemény következik be, amit nehezen tudsz lereagálni? Esetleg egy olyan iskolai vizsga, dolgozat következik, amitől nagyon tartasz? Ezek mindössze csak apró morzsái annak a hatalmas falatnyi eseménynek, élethelyzetnek, amelyek stresszes állapotot válthatnak ki.

Mára "napi rutin" lett a stresszelés. Az emberek képesek a legapróbb problémáktól feszültek lenni és nem biztos, hogy a legmegfelelőbben reagálják le azokat. Gondold végig egy átlagos napod! Hányszor leszel ideges valami miatt? Hányszor emeled fel a hangod valakivel szemben? Van-e olyan nap, amikor az ébredéstől a lefekvésig teljesen kiegyensúlyozott vagy és úgy fekszel le, hogy nagyszerű napod volt? Szeretném megmutatni, milyen hatásai vannak a stressznek, valamint azt is, hogy ezt hogyan tudjuk csökkenteni.

A stressznek sok kiváltó oka lehet, például:

  • traumatikus események: háború, erőszak, halál
  • próbatételek: előadás, eseményszervezés, vizsga
  • belső konfliktusok: párkapcsolati problémák, közösségbe való beilleszkedés vágya, elfojtott érzelmek.

Ezeknek kétféle következményei vannak: hirtelen és tartós. Az elsőhöz tartoznak a következők: ijedtség, rémület, szomorúság, izgatottság, étvágytalanság. Utóbbihoz pedig: rossz közérzet, szorongás, pánikrohamok, depresszió, ingerlékenység, soványság vagy elhízás, hajhullás.
Azonban a stressz igencsak kiterjedten hat a szervezetünkre is. Képes hatással lenni a légzésre úgy, hogy megnehezíti azt, esetleg szapora légzést vált ki. Az állandó stressz hozzájárulhat a hosszú távú szív és érrendszeri problémák kialakulásához. Képes úgy
hatni a gyomorra, hogy hányást, hasfájást idézzen elő.
Férfiaknál a folytonos stressz hatással lehet a tesztoszterontermelésre ami befolyásolja a hímivarsejtek termelését és érését, de merevedési zavart vagy impotenciát is okozhat.
A nőknél szabálytalan menstruációs ciklust idézhet elő, illetve fájdalmas és változó hosszúságú menstruációs időszakokat eredményezhet.
Továbbá, a stressz képes befolyásolni az immunrendszert, ami miatt a szervezet nem lesz képes megfelelően védekezni a fertőzések, megbetegedések ellen.

A stressz csökkentésére is számos lehetőség van.
Azok az emberek, akiknek sok társas kapcsolatuk van, tovább élnek, és kevésbé valószínű, hogy stresszel kapcsolatos betegség támadja meg őket. Egyszerű stresszcsökkentési és elkerülési mód a testmozgás is. A kognitív viselkedésterápia abban próbál meg segíteni az embereknek, hogy azonosítsák az olyanfajta stresszkeltő helyzeteket, amelyek fiziológiai tüneteiket okozzák, és hogy megváltoztassák azokat a módszereket, amelyekkel megküzdenek ezekkel a helyzetekkel.

Személyes véleményem szerint egyszerű a stresszt megelőzni. Ehhez azonban meg kell változtatni a látásmódunkat. Mikor legközelebb felismerünk egy stresszhelyzetet, gondoljuk végig, hogy valóban megéri-e az adott szituáción stresszelni. Egyszerű példa: lekéssük a buszt. Nem egy ismerősöm van, aki egy ilyen helyzetben is képes teljesen idegeskedni. De buszból sok jár. Nyilván nem az volt az egyetlen, amivel el tudtunk volna jutni az úti célunkhoz. (Ellenkező esetben valóban más a helyzet.) Ha a következő járatig várni kell fél vagy egy órát, legyünk hálásak. Tudom furcsán hangzik. De legyünk azok, hogy csak ennyit kell várnunk. Ki is használhatjuk az időt. Akár felhívhatjuk azt az ismerősünket akivel régen beszéltünk. Vagy elolvashatjuk ezt a cikket. ;)

Arra kérlek bennetek, hogy ne stresszeljetek felesleges dolgokon. Ha észreveszitek magatokon és felismeritek a stresszhelyzetet, változtassatok rajta! Mert mindenki képes rá, ha szeretné. Így máris egy lépéssel közelebb kerülünk egy kiegyensúlyozott, stresszmentes élethez.

 

Források:

  • Így rombolja testet a stressz - https://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/igy_rombolja_a_testet_a_stressz/20160930144338
  • Stressz és stresszcsökkentés - https://www.pszichofeszek.hu/stresszcsokkentes.html
  • Stresszkezelés: a legpraktikusabb technikák - https://www.hazipatika.com/psziche/stressz/cikkek/stresszkezeles_a_legpraktikusabb_technikak/20030908111521
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása