Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Hogyan vészeljük át a karantént?

2020. március 19. 06:22 - Göblyös G István

karanten_maradjotthon.jpg

Bizonyára mindenki számára új helyzet alakult ki. Sokan maradtak otthon, ami teljesen felborította  a napi  rutinjukat. Azonban nem kell ettől olyan mértékben félni, mint ahogy az emberek nagy része teszi. Olvasd tovább ezt a cikket, hogy könnyebben átvészeld a karantén „korlátait”.

A legnagyobb probléma, hogy a karanténban lévő emberek nem tudják folytatni a napi tevékenységeiket a megszokott módon.
Várjunk csak.
Dehogynem!

A napi rutinod ugyanúgy megmaradhat. (Az utazást leszámítva.) Egyedül a tevékenységek helyszíne változik. De kérdem én, nem kényelmesebb otthonról számos dolgot elvégezni?

Napirend

A legelső amit meg kell csinálnod egy ütemezett napirend. Legyen az személyre szabott, vagy közös a családoddal, pároddal. Az utóbbi lenne a megfelelőbb, mivel ha több embernek kell betartania tudjátok segíteni egymást.

  • Egy egyszerű napirendtől kezdve
    7-kor kelés, reggeli
    8-tól munka, tanulás
    12-től ebéd és így tovább
  • a nagyon részletesen lebontottig bármilyen lehet
    6:00 – ébredés
    6:15 – reggeli rövid torna
    6:35 – reggeli
    7:00 – olvasás
    7:30 – tanulás, munka…
    Javaslom, hogy dolgozzatok ki egy részletesebben megtervezett napirendet, mivel lényegesen javíthat a produktivitáson.

Távoktatás

Nem kell hangsúlyoznom, hogy mennyire változtatja meg a diákok, hallgatók életét gyökerestül ez a rendszer. Amennyiben az óráid, előadásaid a megszokott időpontban vannak valamilyen formában megtartva, streamelve, akkor szerencsésnek mondhatod magad. Mivel van mihez igazodnod. Ezzel ellentétben, ha csak a tananyagokat kapod meg, a tanulást szervesen bele kell építeni a napirendedbe, amihez nagyon fontos, hogy tartsd magad. Tervezd meg óráról órára, hogy melyik tárgyaddal pontosan mennyi időt fogsz foglalkozni. Ha tudod, hogy mennyi ideig tudsz effektíven tanulni, úgy érdemes ezt a beosztást megcsinálnod:

  • vagy megtartod a megszokott 45 perces tanulási szakaszokat, 10-15 perces szünetekkel
  • vagy kitalálhatsz egy teljesen újat: például 30 perces tanulás, 5 perc szünettel vagy 1 óra, 10-20 perc szünettel.

Abszolút a te tanulási stílusodtól függ. A lényeg, hogy produktív legyél.

Hobbik

Van olyan hobbid, amit félre kellett tenned a hosszú napjaid miatt? Itt az idő, hogy újra elővedd ezeket. Használd ki, hogy te osztod be a napodat. Iktasd bele a hobbid is! Legyen az rajzolás, zenélés, olvasás, akármi. A napod ne csak a kötelező teendőkkel legyen teli. Gondolj magadra is! Töltsd a lelked!

Közös programok

Amennyiben nem egyedül élsz, ideális néhány dolgot közösen csinálni. Hiába követitek a közösen megírt napirendet, meglehet, hogy közel az egész napot külön töltitek az egyedül végezhető teendők miatt: munka, tanulás, hobbi és a többi. Viszont tekintettel kell lenni arra is, hogy nem mozdulhatsz ki otthonról, így a közvetlen emberi kapcsolataid a veled együtt élőkre korlátozódik. Észszerű közös programnak beiktatni egy beszélgetést. Esetleg egy társasjátékot vagy kártyapartit. Minden elektronikai eszközt félretenni és csak egymásra koncentrálni.

Testmozgás

A mozgás beszűkül a lakáson belülre, esetleg még az udvarra. Ha nem is minden nap, egy héten legalább 3 napi testmozgás igencsak hasznos lenne, figyelembe véve azt, hogy a tevékenységeink nagy része számítógép előtt történik. Nem másfél vagy két órás edzésekre gondolok (persze van, aki erre van beállva). Egy 10-20 perces kisebb edzés is ki tudja váltani a hatását. Itt nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyit jelent, ha közösen edzetek. Ne sajnáljuk a napunkból ezt a kis időt, figyeljünk a testi egészségünkre is.

Bízom benne, hogy segített ez a cikk a karanténban töltött napokra kicsit másképp tekinteni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása