Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

Így táplálkozz egészségesen

2020. március 24. 05:00 - Göblyös G István

egeszseges_taplalkozas_elet.jpg

Az egészséges táplálkozás a testi-lelki egészség egyik alappillére. Egy ilyen táplálkozási szokást nem olyan nehéz kialakítani, mint azt sokan gondolnánk. Efféle életmód mellett, javul a közérzetünk, az egészségi állapotunk, valamint a fogyásban is jócskán segít.

Rossz közérzet, levertség, fáradtság, figyelemhiány. Ezek mind kapcsolatba hozhatók a nem megfelelő táplálkozási szokásokkal. A gyorséttermi ételek nem rendelkeznek a megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amik támogatnák a szervezetünket.
Segítek, hogyan alakíts ki egy egészséges étrendet, az alábbi szempontok figyelembevételével.

Víz, mint a lételemünk

Az egyik legfontosabb egy ilyen jellegű étrendnél, a folyadékbevitel. A felnőtt emberi test 60%-át víz alkotja, így érthető ennek a fontossága. A szervezet működésében a víznek számos szerepe van: megfelelő vérnyomás biztosítása, emésztési és felszívódási folyamatok, tápanyagszállítás, testhőmérséklet szabályozása. Amennyiben a folyadékfelvétel kisebb, mint a leadás, káros következmények léphetnek fel: fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, szédülés, fejfájás, nyugtalanság, zavartság, izomgörcsök, kiszáradás. Törekedni kell, hogy egy nap legalább 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, ami nem feltétlen csak vízből állhat. Idetartoznak a lédús gyümölcsök, zöldségek, levesek is.

A változatosság elengedhetetlen

Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatos étrend mellett. Nem szükséges egyes élelmiszercsoportokat kizárni az étrendünkből. A sokszínű, ritkán ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában garanciát jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezetünk. Ahhoz, hogy kellően változatos és egészséges étrendet alakíts ki, ezekre kell figyelned:

Napi 5 étkezés

Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Próbáljuk meg egyenletesen elosztani a táplálékmennyiséget a nap folyamán. Az étkezések ne legyenek túlzottan bőségesek, valamint ne siessünk az evéssel. Mindig legyen rá elegendő idő.

Gyümölcsök és zöldségek

Naponta többször (javasolt minden étkezésnél) együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget. Akár salátának készítjük el, nyersen esszük, esetleg párolva vagy főzve. Mivel ezeknek rendkívül magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk van, rendszeres fogyasztásuk igen kedvező hatással van az egészségi állapotunkra.

Sajtok, tejtermékek és tojás

A sajtok és tejtermékek a szervezet számára fontos kalciumforrások, ezért, ha nem vagy rájuk érzékeny, szerepeljenek az étrendedben. Érdemes a tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani. Amennyiben nagy mennyiségű tojást eszel (napi 3-6 darab), a koleszterincsökkentés érdekében érdemes főleg a tojásfehérjét fogyasztani.

Kenyerek és péksütemények

Ezek fogyasztását ajánlott a minimálisra csökkenteni. A magas szénhidráttartalmuk miatt drasztikusan növelik a vércukorszintet, hizlalnak, eltelítenek, puffadást okoznak. A szénhidrátbevitel érdekében megfelelőbb teljes kiőrlésű barna kenyeret fogyasztani.

Cukor és só

Ételeinket ne cukorral, hanem mással édesítsük, például mézzel. Vagy egyáltalán ne. Édességek fogyasztása helyett álljunk át a gyümölcsökre vagy természetes gyümölcs- és zöldséglevekre. Sóból is ajánlott keveset használni az ételeink elkészítéséhez. Ez kiemelten fontos magas vérnyomás mellett. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást!

Persze mindezek mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Amennyiben érdekel ennek jótékony hatása a szervezetedre, egy korábbi cikkemben elolvashatod.

Az egészséges táplálkozás nem diéta vagy fogyókúra. Egyszerű és apró változtatásokkal formálja át a megszokott étrended egy kiegyensúlyozott, egészséges életért.

 

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess Facebook-on és Instagram-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről.

 

Források:

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása