Élj könnyedén

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életért

A mosoly ereje

2020. április 01. 09:45 - Göblyös G István

mosoly_ereje_pozitiv_elet.jpg

Volt már hogy rámosolyogtál egy idegenre? Vagy esetleg ő mosolygott Rád? Ugye, hogy van benne valami? Valami amiért megéri mosolyogni. Tudd meg mekkora ereje van!

Velem gyakran megesik, hogy összenézek egy ismeretlen emberrel akár az utcán, akár buszon, vonaton és lényegtelen, hogy ki mosolyodik el először, mindig viszonozva van. Mondjuk alapból ilyen a természetem és már több embertől megkaptam, hogy milyen sokat mosolygok. De hát még szép! Elképesztő, milyen ereje van és jól esik érezni. Lefogadom, hogy ahogy most olvasod ezt a cikket nem mosolyogsz. Most megkérlek, hogy minden ok nélkül mosolyodj el pár másodpercre. Érzed ahogy egyből jobbnak tűnik minden? Az élet hirtelen könnyednek és gondtalannak látszik. Örömteli gondolatok jutnak eszedbe, amitől azonnal jobb kedved lesz.

„Nincs olyan nagy probléma, amit egy mosollyal ne lehetne megoldani.”

- A holnap legendái c. film

A mosoly és a közösség

A mosoly a barátságosságot jelzi és ismerkedésre, társalgásra ösztönöz. Vagyis azok az emberek, akik kimutatják a boldogságukat, könnyeben élvezik a minőségi társas kapcsolatokat. Ezt több tanulmány is kimutatta.
Egy ilyen tanulmány alkalmával, egy kisebb női főiskola évkönyveit gyűjtötték össze. A kutatók elemezték a valódi mosolyokat. A képek elkészítése után 5 évvel felkeresték a nőket és megállapították, hogy akik mosolyogtak az évkönyvben, nagyobb valószínűséggel házasodtak meg 5 év elteltével.

A mosoly és a fizikai egészség

Nem titok, hogy a boldog emberek általában egészségesebbek is. De vajon ezt egy mosoly is tudja szemléltetni?
Egy tanulmány, egykori baseball játékosok képeit elemezte. Két csoportba sorolták őket: akik mosolyogtak és akik nem. A következtetés az lett, hogy azok, akik mosolyogtak, tovább éltek, mint azok, akik nem. Ahogy az egyes éveket nézték, fele annyi mosolygós játékos halt, mint nem mosolygós.

A mosoly és a mentális egészség

A mosolynak pszichológiai előnyei is vannak. Ugyanis ezzel, az emberek könnyebben megbirkóznak a negatív eseményekkel.
Egy másik tanulmány alkalmával olyan embereket vizsgáltak, akik közelmúltban elveszítették egy hozzátartozójukat. Mindegyikük alig beszélt az elveszített személlyel ápolt kapcsolatáról. A kutatók rögzítették az interjúkat és mindenkin keresték az igazi mosoly vagy nevetés jeleit. Megállapították, hogy azok az emberek, akik többet tudtak mosolyogni vagy nevetni amíg az elvesztett személyről beszéltek, sokkal könnyebben tudták kezelni a gyászukat.

Mosolyogj azokra, akik igazán fontosok neked! Mosolyogj a családodra, a barátaidra. Azokra, akikkel nap mint nap találkozol. A munkatársaidra, az eladókra, idegenekre az utcán. Mosolyogj mindenkire, akiről úgy gondolod, hogy szüksége lenne rá.

Mosolyogj és a világ visszamosolyog.

 

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is vagy kövess FACEBOOK-on és INSTAGRAM-on, hogy értesülj az új tartalmak megjelenéséről. 

 

Források:

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása